tisdag 30 november 2010

Vattnetskretslopp


Vattnet avdunstar från havet eller en sjö och kondenserar och blir till moln. När molnen sedan blir fulla av vatten släpps vattnet ner som nederbörd och när vattnet tränger ner i jorden kommer det till grundvattnet som sedan rinner ner i sjöar och havet varifrån vattnet dunstar och kondenserar och på nytt tillslut hamnar i en sjö i havet.

fredag 26 november 2010

Rening av avloppsvatten

2: De fördelar som finns med att rena avloppsvattnet är att man förebygger föroreningar, miljöförstöring och övergödning m.m. om man inte skulle rena vattnet skulle det vara ganska äckligt att bada i Östersjön och så skulle det också kanske lukta ganska illa.

3: Slammet som bildas i renings processen bildas under försedimentering, och eftersedimentering där man låter allt slam sjunka till botten. Efter några timmar skrapas slammet ner i en sorts ränna där slammet sedan rinner ner i  en rötkammare  där slammet värms upp till 37grader celsius för att metangas ska frigöras. Metangasen kan sedan användas till att driva bussar m.m. Restslammet åker ner i en slamsilo  och efter några timmar skickas slammet vidare till en kammare där allt onödigt vatten tas bort från slammet. Slammet används till jordtillverkning och som gödsel.

4: Vissa organismer i havet t.ex. cyanobakterier (blå-gröna alger) är kvävefixerade vilket innebär att dom får näring av kväve men dom behöver också gödningsämnet fosfor för att växa. Problemet är bara om algerna får för mycket kväve och fosfor så att algerna börjar täcka  ytan då kan det vara svårt för naturen att syresätta vattnet då kan så kallade syrefria bottnar skapas där kan inga fiskar eller andra syreberoende organismer leva.

torsdag 25 november 2010

Käppala

När jag och min klass var på Käppala reningsverk så fick vi lära oss hur vattenreningen fungerar. Jag tycker att det var ett ganska intressant men kanske ändå lite långtråkigt.